Met de Gorillapod op pad

Geplaatst op

Zoals je aan de kopfoto kunt zien ben ik net terug van een korte trip naar Londen. Omdat ik ook wilde fotograferen was de uitdaging voor deze trip om alles in een rugzak, als handbagage mee te nemen. Een statief paste niet in de rugzak. Ik wilde ook niet het risico lopen dat het statief niet mee het vliegtuig in mocht en ik het achter zou moeten laten op een luchthaven. Daarom had ik al eerder een Gorillapod aangeschaft.

Rush Hour
Rush Hour

Voordeel van de Gorillapod is dat hij compact is en flexibel. De poten bestaan uit verschillende segmenten waardoor je ze in allerlei vormen kunt buigen. Dit zorgt er voor dat je hem bijna altijd wel ergens neer kunt zetten, of omheen kunt vouwen. Hierdoor paste hij ook goed in mijn rugzak. Op onderstaande foto zijn de poten om de leuning gebogen om zo een hoger standpunt te krijgen en een overzichtsfoto van de Thames te maken.

South Bank of the Thames
South Bank of the Thames

Dit stipt meteen een nadeel aan. De pod is relatief klein waardoor je afhankelijk bent objecten waar je hem op of aan kunt bevestigen. Die zijn niet altijd beschikbaar en je wil niet altijd een foto vanuit het kikkerperspectief schieten. Om je camera goed recht te zetten heb je een balhoofd nodig. Ik heb het balhoofd van mijn statief meegenomen en dat werkte prima, maar resulteerde ook direct in een tweede nadeel. De pod is niet heel stabiel en erg gevoelig voor wind. Hier dien je dus rekening mee te houden en kan leiden tot wat onscherpte in je foto’s. Onderstaande foto is daar een voorbeeld van, alhoewel ook zou kunnen dat ik de beeldstabilisatie nog aan had staan.

Trafalgar Square
Trafalgar Square

Ondanks een aantal beperkingen is de Gorillapod een goede aanwinst. Hij is eenvoudig mee te nemen en stelt je in staat om met langere sluitertijden te werken. Een goed balhoofd is wel een voorwaarde anders ga je je camera niet recht krijgen. De pod is flexibel, maar stug genoeg dat hij niet te gemakkelijk verbuigt. En als je rekening houdt met waar je hem plaatst (uit de wind en trillingsvrij) dan kun je mooie scherpe foto’s maken met een langere sluitertijd, zoals onderstaand van de Big Ben.

Big ben
Big ben

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.